варикозна язва, вирусни заболявания, възпаление на ириса, възпаление на клепачите, главен мозък, гонартроза

Какво е действието при вътрешни язви?   Добре е да се пие 1-2 литра намагнитена вода дневно при вътрешни язви – стомашна язва, язва на дванадесетопръстника, язва гастрит, язва на дебелото черво, язва на пилора, варикозна язва. При варикозна язва се препоръчва носенето на магнитни наколенки. Не се препоръчва ползването на магнитна постелка при остри кървящи вътрешни язви, за да не се усили кръвотока следствие на подобреното кръвообращение. След затваряне и спиране на кръвотечението може да се използва постелката.

Какво е действието върху дихателната система?   Променя се активността на окислителните ферменти и се понижава общата консумация на кислород в организма, разширяват се бронхите и се намалява секрецията на бронхиалните жлези. Повишава се общата резистентност на организма и чрез това се намалява заболеваемостта от различни вирусни и бактериални заболявания, а също и хронични неспецифични възпалителни белодробни заболявания. Магнитната постелка може с успех да се използва при хрема, хроничен синузит, остра ангина, ларингит, фарингит, отит, пневмония, астма (задух) и др.

Повлияват ли се очни заболявания и кои точно?   Магнитотерапията ССМ технология се прилага с успех при възпаление на клепачите, конюнктивит, ечемик, възпаление на ириса, катаракта, кривогледство. В по-голямата част от случаите е необходима консултация с офталмолог.

Лекува ли се болестта на Алцхаймер?    Въздействието на ССМ магнитното поле на постелката стимулира активността и растежа на нервните клетки в отделите на мозъка.
Магнитната стимулация на мозъка нерядко се използва в медицината. С нейна помощ нееднократно са опитвали да лекуват шизофрения и депресия, използва се и при рехабилитация на пациенти, прекарали инсулт. Счита се, че магнитното поле оказва благотворно въздействие на активността на кората на главния мозък, макар и механизмът на този ефект да не е изучен докрай.
Сътрудниците на Ню Йоркския университет изследвали тъканите на главния мозък на мишки, на които в продължение на 5 дни била провеждана транскраниална магнитна стимулация на мозъка. Учените изяснили, че процедурите са довели до активация на глутаматните рецептори на нервните клетки, а също и до ускорено деление на стволовите нервни клетки в хипоталамуса. Според последните изследвания тези клетки играят важна роля в работата на центровете на паметта и обучението както при животните, така и при човека.
По думите на водещия автор на изследването Фортунато Баталия (Fortunato Battaglia), последното наблюдение е най-интересното. Според учения, аналогична терапия може да се окаже ефективна при лечение на пациенти с невродегенеративни заболявания, преди всичко, с болестта на Алцхаймер, които са съпроводени с масово погиване на неврони в хипокампуса и други отдели на мозъка. В близко време изследователите ще проведат нова серия експерименти, с които да потвърдят тази хипотеза.

Как магнитната постелка повлиява ставите и костите?   Магнитното поле чрез нервната система стимулира продуцирането на синовиална течност, която „смазва“ хрущялните повърхности на съчленяващите се в ставите кости и намалява триенето им. Освен това, отново чрез нервната и ендокринна система се подобрява функцията на жлезите, отделящи синовиална течност, насочено към подобряване на нейния вискозитет. Може да се даде „механичен“ пример с вискозитета на различните видиве масла и грес за намаляване триенето в различните части на един автомобил. По този начин се повлияват артрити, артрози, коксартрози, гонартрози, ревматизъм, шипове, тендовагинит, радикулит, дископатия и др. ставни заболявания.