щитовидна жлеза, ювенилен диабет, язва, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, язва гастрит, язва на дебелото черво, язва на пилора

Как влияе магнитната терапия върху хипофизата?   Хипофизната жлеза, намираща се под главния мозък в турското седло на черепната основа е главната жлеза с вътрешна секреция, регулираща чрез специални хормони (тиреотропен, адренокортикотропен, гонадотропен) функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните, половите и други по-маловажни жлези с вътрешна секреция. Магнитното поле на постелката повлиява и регулира функцията на хипофизата директно, а също  и чрез някои части на главния мозък.

При наследствен диабет магнитната постелка ще окаже ли добър ефект?   При наследствен и ювенилен диабет магнитотерапията почти не може да подобри основното заболяване, но може да намали рисковете от усложнения – зрителни, бъбречни, диабетни гангрени и др. При всякакъв вид диабет трябва успоредно с магнитолечението да се спазва диета, вземане на лекарства, особено на инсулин, ако диабетът е инсулинозависим и редовно да се ходи на контролни прегледи и да се изследва кръвната захар.

Какво е действието при вътрешни язви?   Добре е да се пие 1-2 литра намагнитена вода дневно при вътрешни язви – стомашна язва, язва на дванадесетопръстника, язва гастрит, язва на дебелото черво, язва на пилора, варикозна язва. При варикозна язва се препоръчва носенето на магнитни стелки с гел. Не се препоръчва ползването на магнитна постелка при остри кървящи вътрешни язви, за да не се усили кръвотока следствие на подобреното кръвообращение. След затваряне и спиране на кръвотечението може да се използва постелката.