навяхване, надбъбречни жлези, напикаване, невралгия, невроза, нервнодегенеративни заболявания, нощно напикаване

Как магнитната постелка повлиява ставите и костите?   Магнитното поле чрез нервната система стимулира продуцирането на синовиална течност, която „смазва“ хрущялните повърхности на съчленяващите се в ставите кости и намалява триенето им. Освен това, отново чрез нервната и ендокринна система се подобрява функцията на жлезите, отделящи синовиална течност, насочено към подобряване на нейния вискозитет. Може да се даде „механичен“ пример с вискозитета на различните видиве масла и грес за намаляване триенето в различните части на един автомобил. По този начин се повлияват артрити, артрози, коксартрози, гонартрози, ревматизъм, шипове, тендовагинит, радикулит, дископатия и др. ставни заболявания.

Магнитното поле на постелката подобрява костната плътност, ускорява регенерирането на счупените кости и стопира нервно-възпалителните процеси. Така се атакуват заболявания като коксартроза, ишиас, лумбаго, дискова херния и др. Сериозно намаляват възстановителните процеси при травми на опорно-двигателния апарат – навяхвания, изкълчвания, фрактури (счупвания).

Как влияе магнитната терапия върху хипофизата?   Хипофизната жлеза, намираща се под главния мозък в турското седло на черепната основа е главната жлеза с вътрешна секреция, регулираща чрез специални хормони (тиреотропен, адренокортикотропен, гонадотропен) функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните, половите и други по-маловажни жлези с вътрешна секреция. Магнитното поле на постелката повлиява и регулира функцията на хипофизата директно, а също  и чрез някои части на главния мозък.

Как влияе магнитната терапия при нощно напикаване на деца?   Желателно е да се използва не преди 2-3 годишна възраст на децата. Магнитотерапията с ССМ постелка води до разреждане на напикаванията и в много случаи до пълно излекуване. Това става по пътя на нервната система, по-добре от най-често използвания медикамент – психофорина. Независимо от това, е желателно да се спазват и другите допълнителни мерки – пиенето на извънредно малко или никакви течности вечер и пълното събуждане на детето през нощта преди времето на напикаване.

Повлиява ли се нервната система от магнитната постелка?   Магнитното поле на постелката въздейства върху централната нервна система и вегетативната нервна система, като регулира функцията на двата й дяла – парасимпатикус и симпатикус. С успех може да се използва при много заболявания на нервна почва – общо безпокойство, уплаха, страхова невроза, раздразнителност, стресове, невралгии и неврози, депресии, мигрени  и др.

Лекува ли се болестта на Алцхаймер?    Въздействието на ССМ магнитното поле на постелката стимулира активността и растежа на нервните клетки в отделите на мозъка.
Магнитната стимулация на мозъка нерядко се използва в медицината. С нейна помощ нееднократно са опитвали да лекуват шизофрения и депресия, използва се и при рехабилитация на пациенти, прекарали инсулт. Счита се, че магнитното поле оказва благотворно въздействие на активността на кората на главния мозък, макар и механизмът на този ефект да не е изучен докрай.
Сътрудниците на Ню Йоркския университет изследвали тъканите на главния мозък на мишки, на които в продължение на 5 дни била провеждана транскраниална магнитна стимулация на мозъка. Учените изяснили, че процедурите са довели до активация на глутаматните рецептори на нервните клетки, а също и до ускорено деление на стволовите нервни клетки в хипоталамуса. Според последните изследвания тези клетки играят важна роля в работата на центровете на паметта и обучението както при животните, така и при човека.
По думите на водещия автор на изследването Фортунато Баталия (Fortunato Battaglia), последното наблюдение е най-интересното. Според учения, аналогична терапия може да се окаже ефективна при лечение на пациенти с невродегенеративни заболявания, преди всичко, с болестта на Алцхаймер, които са съпроводени с масово погиване на неврони в хипокампуса и други отдели на мозъка. В близко време изследователите ще проведат нова серия експерименти, с които да потвърдят тази хипотеза.