алергии, Алцхаймер, ангина, артрит, артроза, астигматизъм, астма, атеросклероза

При кои алергии не бива да се използва магнитната терапия?   Магнитната постелка може да се използва при всички видове алергии – при повечето с добър резултат. Използването на магнитотерапията не бива да изключва търсенето на алергени в съответни алергологични кабинети и използването на медикаменти, особено при остри алергични пристъпи. 

Лекува ли се болестта на Алцхаймер?    Въздействието на ССМ магнитното поле на постелката стимулира активността и растежа на нервните клетки в отделите на мозъка.
Магнитната стимулация на мозъка нерядко се използва в медицината. С нейна помощ нееднократно са опитвали да лекуват шизофрения и депресия, използва се и при рехабилитация на пациенти, прекарали инсулт. Счита се, че магнитното поле оказва благотворно въздействие на активността на кората на главния мозък, макар и механизмът на този ефект да не е изучен докрай. 
Сътрудниците на Ню Йоркския университет изследвали тъканите на главния мозък на мишки, на които в продължение на 5 дни била провеждана транскраниална магнитна стимулация на мозъка. Учените изяснили, че процедурите са довели до активация на глутаматните рецептори на нервните клетки, а също и до ускорено деление на стволовите нервни клетки в хипоталамуса. Според последните изследвания тези клетки играят важна роля в работата на центровете на паметта и обучението както при животните, така и при човека. 
По думите на водещия автор на изследването Фортунато Баталия (Fortunato Battaglia), последното наблюдение е най-интересното. Според учения, аналогична терапия може да се окаже ефективна при лечение на пациенти с невродегенеративни заболявания, преди всичко, с болестта на Алцхаймер, които са съпроводени с масово погиване на неврони в хипокампуса и други отдели на мозъка. В близко време изследователите ще проведат нова серия експерименти, с които да потвърдят тази хипотеза.

Какво е действието върху дихателната система?   Променя се активността на окислителните ферменти и се понижава общата консумация на кислород в организма, разширяват се бронхите и се намалява секрецията на бронхиалните жлези. Повишава се общата резистентност на организма и чрез това се намалява заболеваемостта от различни вирусни и бактериални заболявания, а също и хронични неспецифични възпалителни белодробни заболявания. Магнитната постелка Меркатор може с успех да се използва при хремахроничен синузитостра ангиналарингитфарингитотитпневмонияастма  (задух) и др.

Как магнитната постелка повлиява ставите и костите?   Магнитното поле чрез нервната система стимулира продуцирането на синовиална течност, която „смазва“ хрущялните повърхности на съчленяващите се в ставите кости и намалява триенето им. Освен това, отново чрез нервната и ендокринна система се подобрява функцията на жлезите, отделящи синовиална течност, насочено към подобряване на нейния вискозитет. Може да се даде „механичен“ пример с вискозитета на различните видиве масла и грес за намаляване триенето в различните части на един автомобил. По този начин се повлияват артритиартрозикоксартрозигонартрози, ревматизъм, шипове, тендовагинитрадикулитдископатия и др. ставни заболявания.

Магнитното поле на постелката подобрява костната плътност, ускорява регенерирането на счупените кости и стопира нервно-възпалителните процеси. Така се атакуват заболявания като коксартрозаишиаслумбагодискова херния и др. Сериозно намаляват възстановителните процеси при травми на опорно-двигателния апарат – навяхванияизкълчванияфрактури (счупвания).

При астигматизъм (т.нар. мързеливо око) ще настъпи ли благоприятен ефект след ползването на магнитната постелка?   Магнитното поле не повлиява лечебно астигматизма, но чрез подобряване на кръвоснабдяването и нервната регулация може да задържи неблагоприятното развитие.

Влияе ли магнитната постелка съдовата система?   Постелката повлиява и регулира функцията на съдовата система (директно или чрез вегетативната нервна система) като: регулира функцията на сърдечната помпа, регулира кръвонапълването на съдовата система, регулира свиването и разпускането на съдовата стена, повлиява хемодилуцията (разреждането) и съсирваемостта на кръвта, отмива холестероловите плаки. Като следствие се повлияват редица сърдечно-съдови заболявания – миокардиосклеротична атеросклерозаХИБС (хронична исхемична болест на сърцето), хипертония и др.