Магнитите облекчават главоболие, безсъние и дори диабет.

17.05.2015 By admin 0

Известно е, че магнитите имат свойства да облекчават болката и голям брой състояния и заболявания. С магнитите може успешно да се облекчава главоболие, безсъние и дори бичът на съвременния човек – диабет. Лечението с магнити може да се използва под различни форми – магнитни колани, гривни, колиета, възглавници, постелки и други, при които магнитното поле се прилага за локално въздействие. Силата на магнитното поле се измерва в специални единици – гаус или тесла. Теслата е еквивалент на 10 000 гауса. Магнитите, използвани за лечение обикновено имат по-висока магнитна сила от типичните магнити „тип хладилник”. Лечебните магнити са най-често в интервала от 200 до 10 000 гауса, а обикновените са под 200 гауса. Може да се сблъскате с твърдението, че магнитите привличат желязото в червените кръвни клетки, което води до повишена кръвна циркулация. Това е погрешно! Желязото в кръвните клетки не е в магнитна форма. Въпреки това, теоретично, магнитите може да имат ефект върху други заредени молекули в кръвта и други части на тялото, но все още няма достатъчно информация за точния механизъм на действие на магнитите при лечение на заболяване или болка.

Облекчение на главоболие с магнити
При здрав човек, магнитното поле на тялото следва нормален, ритмичен модел. При наличие на главоболие това магнитно поле се нарушава. Статичните магнити, използвани при терапията с магнити, работят чрез връщане на собственото магнитно поле към неговото правилно, физиологично функциониране. За целта, магнитите се поставят на стратегически райони на главата. Ако болката е съсредоточена в челната област, поставете магнита от лявата или дясната страна на челото. Ако болката е в горната част на главата, разположете магнита така, че южният полюс да сочи върха на главата. При случаи на дисеминирано главоболие, в областта на цялата глава или при мигрена, се препоръчва поставяне на магнита на дланите.
В търговската мрежа може да откриете различни варианти за магнитна терапия като магнитни колани, магнитни гривни, колиета, възглавници, постелки и други, които улесняват приложението на терапията, по всяко време, без това да пречи на ежедневните ви занимания. Полезно е използването и на масло, преди поставянето на магнита. Приемът на магнитна вода също се отразява благоприятно на главоболието и мигрената – пийте по 4 пъти дневно. Магнитната терапия при главоболие може да доведе до регулиране на кръвния поток, облекчаване на напрежението и чувството за компресия (притискане). Това е неинвазивна процедура, която спокойно може да се използва в комбинация с други традиционни и алтернативни терапии, без риск от усложнения и други увреждания.

Облекчение на безсъние с магнити
Всички сме страдали от лош сън през нощта, но когато това стане системно, последствията от недостатъчния сън може да бъдат неблагоприятни – физически, умствено и емоционално. Чести причини за безсъние са стрес, тревога, депресия, лекарства, хронична болка, промяна в работния график, пътуване и други. Общият елемент при всички случаи на безсъние е нарушеният „биологичен часовник” (циркаден ритъм) на тялото. Циркадният ритъм е този, който контролира съня и събуждането. Ако по някаква причина този часовник бъде „разстроен”, моделът на сън и бодърстване се прекъсва. Когато, това се дължи на временни въздействия (като полет, смяна на климат или часова разлика) са необходими около 2-3 дни, за да настъпи пренастройване на организма, но когато причината е хронично състояния или заболяване това става по-трудно.
Биологичният часовник се контролира от хормон на епифизната жлеза, наречен мелатонин. Епифизната жлеза е много чувствителна на промени в тялото и, когато в организма има някакво нарушение, тя спира производството на мелатонин. Обикновено нивата на мелатонина са по-ниски вечер (около 20 ч) и започват постепенно да се увеличават, като максимална стойност достигат около 3-4 часа през нощта. Посредством нарастващата концентрация на мелатонина, тялото се настройва за сън и около 22:00-24:00 часа нивата са достатъчно високи, за да предизвикат сън. След достигане на пиковите стойности на мелатонина, той остава на това ниво следващите няколко часа, което поддържа дълбокият сън през нощта. Около 6-7 часа сутринта стойностите на мелатонина спадат доста бързо и след достигане на минимални нива сте готови да се събудите. Това е нормалният модел на сън и бодърстване при човек, който не страда от безсъние. Ако часовникът на тялото е извън ритъм, това не се случва точно така. В зависимост от това как е пренастроен биологичният часовник, може да забележите, че заспивате съвсем спокойно, но след това се събуждате често и трудно заспивате отново. Причината е, че епифизната жлеза произвежда достатъчно мелатонин, но достигайки пикови стойности, те не успяват да се задържат достатъчно дълго и спадат до нива за събуждане. Друг вариант е да ви е почти невъзможно да заспите и прекарвате дълги часове в непрестанно въртене в леглото. При тези случаи нивата на мелатонин са твърде ниски и не достигат пикови стойности.
Мелатонинът е хормон, който може да се открие в синтетична форма, подобно на други заместващи хормони, но употребата му без изрична лекарска препоръка може да доведе до неблагоприятно странични ефекти, а също така и да наруши естествения синтез от епифизата. Поради това, най-ефективният начин за повишаване на мелатониновите нива е да се стимулира организма да повиши производството му. Магнитната терапия е изключително подходяща за тази цел, тъй като епифизната жлеза е много отзивчива към действието на статично магнитно поле. Когато силно магнитно поле се постави около главата, епифизата се стимулира да работи по-усилено и в резултат на това произвежда повече мелатонин. Необходими са няколко дни, до няколко седмици (в зависимост от индивидуалните особености), за да нивата да достигнат нормални стойности и проблемът с безсънието да бъде решен.
Подходящо за безсъние е използването на магнитна постелка, магнитна възглавница или магнитен колан всяка нощ. За по-дълготрайни резултати не премахвайте постелката, възглавницата или колана след решаване на проблема, а ги използвайте още няколко месеца.
Ефект може да се постигне с поставяне на магнитна гривна или магнитен колан на челото за 15-20 минути, преди да си легнете.
Друг метод на магнитна терапия е използването на два силни дискови магнита, които се поставят в горната част на главата (темето) и ги оставяте за през нощта, докато спите и ги премахнете на сутринта. Жените често носят такъв тип магнити на шноли, фиби, лента за коса. Поставете магнитите от двете страни на шнолата или лентата.

Облекчение на диабет и диабетна невропатия с магнити
Захарният диабет е сериозен здравен проблем, който засяга милиони хора по света. Характерно за диабет е, че нивата на кръвната захар са необичайно високи, в резултат на различни нарушения, свързани с контролиращия я хормон – инсулин.
Има данни, че лечебни магнити, поставени на ухото и/или някои други акупунктурни точки могат да доведат до понижение на нивата на кръвната захар и да забавят някои от усложненията на диабет, сред които са увреждане на нервите (диабетна невропатия, ретинопатия, лоша кръвна циркулация, сърдечно-съдови заболявания).
Диабетната невропатия представлява дългосрочно увреждане на нервните влакна, дължащо се на трайно повишените нива на глюкоза в кръвта. Характеризира се с намалена чувствителност на краката, което ги прави по-податливи на нараняване. В комбинация с лошата циркулация на кръвта, това лесно може да доведе до язви и инфекции.
Как магнитната терапия може да помогне при диабет? Редовното изпозлване на магнитна постелка ССМ може да намали рисковете от усложнения – зрителни, бъбречни, диабетни гангрени и др. При всякакъв вид диабет трябва успоредно с магнитолечението да се спазва диета, вземане на лекарства, особено на инсулин, ако диабетът е инсулинозависим и редовно да се ходи на контролни прегледи и да се изследва кръвната захар.
Магнитите могат да увеличат приток на кръв към краката и да облекчат отока. Неврологична болка, причинена от диабет може да се облекчи чрез носенето на магнитни стелки. Те представляват гъвкави статични магнити, поставени във вътрешността на много тънка (2 мм) стелка за обувки. „Статичният магнит”, за разлика от „динамичния” има постоянно електрическо поле. Вложени в стелките за обувки, няколко малки статични магнита, взаимно подсилват действието си създават мощно магнитно поле, проникващо на по-голяма дълбочина в тъканите. Ефектите може да включват подобряване на притока на кръв към долната част на краката и обогатяване на кръвта с кислород, което ще подобри чувствителността на нервните окончания. Това може значително да намали симптомите на парене, изтръпване, мравучкане и болки в краката. За по-пълен ефект се препоръчва ежедневното носене на стелките, при всеки удобен момент и да се отстраняват през нощта. Може да са необходими около 3-4 месеца за настъпване на пълен ефект.
При употреба на друга форма на лечебен магнит, той трябва да се постави на ходилата за 30 минути сутрин, а вечер го сложете в лявата част на корема като северният полюс е насочен напред, а южният – към гърба. Задръжте го така в продължение на 15 минути. Необходимо е между двете магнитни процедури трябва да има интервал поне от 12 часа.
За стимулиране на панкреаса (задстомашната жлеза), поставете два магнита в горната част на гърба. Уверете се, че те са сравнително силни. Задръжте ги на гърба си за 15 минути, два пъти на ден.
Препоръчително е да се пие магнитизирана вода 4 пъти дневно. Това значително ще повиши ефективността на магнитната терапия.

Повече за магнетизираната вода…
Когато пиете вода, която е била намагнетизирана, магнитното поле много бързо се разпространява по цялото тяло. Размерът на водните молекули се увеличава и минералите се абсорбират по-лесно. Токсините се абсорбират от тъканите и се излъчват от организма чрез бъбреците. След като водата е намагнетизирана става алкална и това ще намали киселинността на организма. Ежедневното пиене на намагнетизирана вода ще противодейства на неблагоприятните ефекти на дълготрайно повишените нива на кръвната захар, действа като превантивна мярка и за облекчение на настоящите симптоми.

Специални предпазни мерки и предупреждения
Като цяло, магнитите са безопасни за повечето хора. Има данни за нежелани реакции, като по-тежки менструални цикли, гадене, диария, лека замаяност, но все още не е напълно ясно дали се дължат на магнитната терапия. В някои случаи магнитите се носят „залепени” към тялото, което може да причини зачервяване, сърбеж и дискомфорт при по-чувствителна кожа.
Бременност и кърмене: Не е достатъчно установено влиянието на магнитите по време на бременност и кърмене, затова избягвайте употребата им в тези периоди.
Епилепсия: Ако страдате от епилепсия, бъдете внимателни при уптребата на магнитна терапия, поради риск от увеличаване на припадъците.
Пейсмейкър или имплантиран дефибрилатор: ако имате пейсмейкър или имплантиран дефибрилатор, използвайте магнитите с повишено внимание. Магнитните полета може да повлияят на тези устройства и да нарушат дейността им. Повечето магнити са безопасни, ако се поставят на не по-малко от 15-20 см от устройството.
Магнитната терапия не се препоръчва още при неоплазми, туберкулоза, хипотония, склонност към кръвоизливи.

Още за Магнитите облекчават главоболие, безсъние и дори диабет | Алтернативна медицина от Framar.bg